

Formatare HDD
Majoritatea hard disk-urilor vin formatate în sistemul FAT, care face ca HDD-ul să fie compatibil cu mai multe sisteme de operare. Ca atare, unitatea este utilizabilă imediat cum o scoţi din cutie. Dacă doreşti să formatezi hard disk-ul, o formatare rapidă (quick format) îţi permite să schimbi sistemul de fişiere folosit, iar o formatare completă oferă în plus o scanare a hard disk-ului pentru detectarea sectoarelor defecte. Dacă nu intenţionezi să schimbi sistemul de fişiere, un format nu este necesar.
Dacă doreşti să achiziţionezi un HDD extern, consultă această pagină. Ţi-ar putea fi de ajutor.
Formatare rapidă (Quick Format)
O formatare rapidă îţi permite suprascrierea fişierelor de pe HDD, însă nu le şterge complet. Cu un software potrivit, fişierele vechi ar putea fi recuperate. În Windows ai opţiunea de a efectua o formatare rapidă în formatele FAT şi NTFS. O formatare completă este de obicei preferată. Formatarea rapidă este aleasă de cele mai multe ori datorită vitezei.
Formatare completă
Un Full Format şterge toate fişierele de pe hard disk, permite schimbarea sistemului de fişiere, şi verifică HDD-ul de sectoare defecte. Un format complet durează în mod semnificativ mai mult decât un Quick Format. Windows acceptă formatele FAT şi NTFS, atât pentru formatarea rapidă cât şi pentru cea completă. În timp ce o formatare completă şterge toate fişierele de pe hard disk, aceasta nu este o soluţie sigură pentru împiedicarea accesării datelor vechi. O formatare securizată necesită software extern.
Alegerea unui sistem de fişiere
Windows suportă două tipuri de sisteme de fişiere: FAT şi NTFS. Pentru un hard disk extern, FAT este sistemul de fişiere cel mai comun, fiind complatibil citire/scriere cu Windows, OS X şi Linux. Sistemul FAT suportă unităţi de până la 2TB, şi nu poate manevra fişiere mai mari de 9GB. NTFS suportă unităţi de până la 256TB, cu o dimensiune maximă a fişierului de 16TB. De asemenea, NTFS dispune de opţiuni de securitate ce nu sunt disponibile pentru FAT.
Cum formatezi un HDD extern
Conectează HDD-ul la un PC sau laptop şi deschide Disk Management. Acest instrument afişează o listă cu toate unităţile conectate, inclusiv hard disk-ul intern. Click dreapta pe spaşiul ce reprezintă HDD-ul extern, apoi selectează Format. Alege NTFS sau exFAT pentru sistemul de fişiere, apoi selectează Quick Format dacă asta ai decis să foloseşti. Pentru o formatarea completă, lasă acest spaţiu gol. Introdu un nume pentru unitate şi apasă OK.